HaapahelmenSuomenajokoira, 
Suomenpystykorva ja
Ruotsinlapinkoira 

Ruotsinlapinkoira

 

ROTUMÄÄRITELMÄ: RUOTSINLAPINKOIRA

Ruotsalainen rotu
Ryhmä 5
FCI:n numero 135
Hyväksytty: FCI 22.2.2012
SKL-FKK 5.6.2012

Rotumääritelmä ja sen tulkintaohje 80 kB (pdf)
Tulostettava versio 1,7 MB (pdf)

 

KÄYTTÖTARKOITUS:

Poropaimen, nykyään monipuolinen seura- ja harrastuskoira.

LYHYT HISTORIAOSUUS:

Ruotsinlapinkoira on pohjoismainen pystykorva, joka on tunnettu Pohjolassa vuosisatojen ajan. Aikaisemmin Lapin paimentolaiset käyttivät sitä porojen paimennukseen, metsästykseen ja vahtikoirana, nykyisin rotu on pääasiassa monipuolinen seurakoira

YLEISVAIKUTELMA:

Ryhdikäs, tyypillinen pystykorva, hieman keskikokoa pienempi.

TÄRKEITÄ MITTASUHTEITA:

Runko on suorakaiteen muotoinen.

KÄYTTÄYTYMINEN/LUONNE:

Eloisa, valpas, ystävällinen ja uskollinen. Ruotsinlapinkoira on erittäin tarkkaavainen, sävyisä ja työskentelyhaluinen. Hyvien paimenkoiraominaisuuksiensa ansiosta se oli erittäin hyödyllinen poronhoidossa. Se on hyvin monipuolinen, soveltuu mm. tottelevaisuuskoulutukseen, agilityyn, paimennukseen ja jäljestykseen. Helposti koulutettava, kestävä ja sitkeä.

PÄÄ

Kallo:

Hieman leveyttään pitempi. Otsa on pyöristynyt, niskakyhmy ei ole selvästi erottuva.

Otsapenger:

Erittäin selvästi erottuva.

Kirsu:

Mieluiten hiilenmusta, hyvin tumma tai sopusoinnussa turkin värin kanssa.

Kuono:

Hieman yli kolmannes pään koko pituudesta, täyteläinen ja kapenee tasaisesti kohti kirsua. Kuononselkä on suora.

Huulet:

Tiiviit. Huulet ja kitalaki ovat voimakaasti pigmentoituneet.

Leuat/Purenta:

Leikkaava purenta. Hampaat ovat tasaiset ja hyvin kehittyneet.

Silmät:

Kohtuullisen kaukana toisistaan sijaitsevat, asennoltaan lähes vaakasuorat, pyöreät, melko suuret mutta eivät ulkonevat. Ruskeat, mieluiten tummanruskeat ja erittäin ilmeikkäät. Silmäluomet ovat voimakkaasti pigmentoituneet.

Korvat:

Kolmionmuotoiset, tyvestään leveät, pienet, pystyt ja kärjistään hieman pyöristyneet. Kaukana toisistaan ja hyvin liikkuvaiset. Taittuneet korvankärjet eivät ole toivottavat, mutta ne eivät ole hylkäävä virhe.

KAULA:

Keskipitkä, kuiva ja voimakas.

RUNKO:

Tiivis ja hieman säkäkorkeutta pitempi.

Selkä:

Vaakasuora, voimakas, lihaksikas ja joustava.

Lanne:

Lyhyt ja leveä.

Lantio:

Suhteellisen pitkä ja leveä, lihaksikas ja hieman viisto.

Rintakehä:

Melko syvä, kyynärpäihin ulottuva, soikea ja suhteellisen pitkä. Viimeiset kylkiluut ovat hyvin kehittyneet. Eturinta on hyvin kehittynyt ja rintalasta selvästi erottuva.

Alalinja ja vatsa:

Vatsaviiva on hieman kohoava.

HÄNTÄ:

Melko ylös kiinnittynyt, ulottuu ojennettuna kinnnerniveleen. Häntä on koiran liikkuessa selälle kiertynyt.

RAAJAT

ETURAAJAT:

Yleisvaikutelma:

Lavan ja olkavarren välisen kulmauksen tulee olla riittävän selvä mahdollistaakseen pitkän etuaskeleen.

Lavat:

Selvästi viistot.

Kyynärpäät:

Tiiviisti rintakehän myötäiset.

Kyynärvarret:

Suorat, vahvat ja yhdensuuntaiset niin seistessä kuin liikkuessa.

Välikämmenet:

Riittävän viistot.

Etukäpälät:

Vahvat ja soikeat. Varpaat ovat tiiviisti yhdessä, päkiät kestävät ja joustavat. Käpälät ovat runsaskarvaiset myös päkiöiden välistä. Kynnet ja päkiät ovat hyvin pigmentoituneet.

TAKARAAJAT:

Yleisvaikutelma:

Takaraajat ovat polvista ja kintereistä hyvin kulmautuneet, mutta ei liioitellusti.

Reidet:

Lihaksekkaat.

Kintereet:

Matalat, jotta voimakas työntö olisi mahdollinen.

Välijalat:

Kannukset sallitaan.

Takakäpälät:

Vahvat ja soikeat. Varpaat ovat tiiviisti yhdessä, päkiät kestävät ja joustavat. Käpälät ovat runsaskarvaiset myös päkiöiden välistä. Kynnet ja päkiät ovat hyvin pigmentoituneet.

LIIKKEET:

Keveät, joustavat, maatavoittavat, yhdensuuntaiset ja tehokkaat.

KARVAPEITE

Karva:

Runsas kaksinkertainen karvapeite. Peitinkarva ei ole rungonmyötäistä vaan koholla. Aluskarva on tiheää ja kevyesti ”krepattua”. Karva on lyhyttä päässä ja raajojen etuosassa, pitempää rinnassa, raajojen takaosassa ja hännässä. Hännän karvapeite on tuuheaa, pitkää ja tiheää. Kaulassa karva muodostaa kauluksen. Karvapeite on säänkestävää.

Väri:

Yleensä yksivärinen musta, ruskehtava sävy on tyypillistä samoin kuin "karhunruskeat" sävyt. Valkoista väriä rinnassa, käpälissä ja hännänpäässä sallitaan.

KOKO JA PAINO:

Säkäkorkeus:

Ihannesäkäkorkeus uroksilla 48 cm ja nartuilla 43 cm, sallittu poikkeama ±3 cm.

VIRHEET:

Kaikki poikkeamat edellä mainituista kohdista luetaan virheiksi suhteutettuna virheen vakavuuteen ja sen vaikutukseen koiran terveyteen ja hyvinvointiin sekä sen kykyyn suoriutua alkuperäisestä tehtävästään.

HYLKÄÄVÄT VIRHEET:

· Vihaisuus tai liiallinen arkuus.
· Selvästi epänormaali rakenne tai käyttäytyminen.
· Epätyypillisyys

HUOM:

Uroksilla tulee olla kaksi normaalisti kehittynyttä kivestä täysin laskeutuneina kivespusseihin.

Jalostukseen tulee käyttää vain toiminnallisesti ja kliinisesti terveitä, rakenteeltaan rodunomaisia koiria.

HISTORIA

Ruotsinlapinkoira polveutuu muinaisista pohjoisista pystykorvista. Koiria käytettiin aluksi metsästykseen ja vartiointiin, mutta porotalouden kehittyessä ne siirtyivät apulaisiksi paimennukseen. Ruotsinsaamelaisten koirasta kehittyi ruotsinlapinkoira ja vastaavasti suomalaisesta poropaimenesta kehittyivät lapinporokoira ja suomenlapinkoira.

Kun poronhoitomenetelmät kehittyivät ja muuttuivat, ruotsinlapinkoiran jalostusta laiminlyötiin. Kasvava turismi ja riekkopyytäjät toivat mukanaan uusia koirarotuja, jotka aiheuttivat mitä erilaisempia risteytymiä. 1900-luvun alussa jopa arveltiin ruotsinlapinkoiran olevan kuolemassa sukupuuttoon.

Tältä uhkakuvalta kuitenkin selvittiin ja ymmärrettiin riittävän ajoissa oman kansallisen rodun säilyttämisen tärkeys. Tähän vaikutti paljon se, että 20-luvulla Paroni Leuhusen aloitti yhteistyön Mary Stephensin kanssa ruotsinlapinkoirien rippeiden pelastamiseksi. He matkustivat pohjoisessa etsien aitoja ruotsinlapinkoiria. Nykyisten ruotsinlapinkoirien juuret ovat pitkälti näissä koirissa.

Viime vuosina ruotsinlapinkoiria on rekisteröity Ruotsissa noin 250 pentua/vuosi ja Suomessa on 90-luvulla syntynyt pari pentuetta vuodessa. Kaikkiaan Suomessa on tällä hetkellä noin 60 ruotsinlapinkoiraa.

Luonne:

Tämän päivän ruotsinlapinkoira on pääasiassa seurakoira ja harrastuskoira. Sitä käytetään myös vahtikoirana rohkeutensa ja valppautensa vuoksi. Ruotsinlapinkoira ei yleensä poistu reviiriltään ja puolustaa sitä varsin voimakkaasti.

Luonteeltaan koirat ovat luotettavia, uskollisia, tottelevaisia, eloisia ja valppaita. Ne rakastavat ulkoilua ja pitävät säästä kuin säästä. Ruotsinlapinkoira ei sovi yksinäiseksi pihakoiraksi, koska se on tottunut olemaan ihmisten seurassa. Syystä voidaan sanoa, että ruotsinlapinkoira on kolmen r:n koira - ravia, ruokaa, rakkautta - kun se saa näitä oikeissa suhteissa, se on onnellinen ja myös osoittaa sen.

Koirat ovat oppivaisia ja suhteellisen helppoja kouluttaa, kunhan koulutuksessa ollaan johdonmukaisia ja muistetaan, että itsepäisyyskin on monen ruotsinlapinkoiran ominaisuus.

Monet harrastavat ruotsinlapinkoiran kanssa tottelevaisuuskokeita ja agilitya. Ruotsissa on jo muutama tottelevaisuusvaliokin.

Ulkonäkö:

Ruotsinlapinkoirat ovat aikaisemmin olleet mustia, ruskeita tai valkoisia. Näistä väreistä suosittiin mustaa ja ruskeaa, koska ne näkyvät hyvin lumessa. Nykyisin koirat ovat joko mustia tai karhunruskeita. Karvapeite on runsasta, hyvin säältä ja tuulelta suojaavaa.

Rotumääritelmän mukaan ruotsinlapinkoira on hieman keskikokoa pienempi, rungoltaan suorakaiteen muotoinen, hyväryhtinen, tyypillinen pystykorva. Sillä on ilmeikäs katse ja korvat ovat liikkuvaiset. Uroksen säkäkorkeus on 45 - 51 cm, nartun 40 - 46 cm.

Ja näin luonnehtii rotua koiratuntija Barbro Eklund: "hiljaisia, karhunsilmäisiä, turkki joka houkuttelee halaamaan, arvoituksellinen, valpas vailla hyökkäävyyttä".

Terveys:

Ruotsinlapinkoira on suhteellisen terve rotu. Lonkkasairauksia ja epilepsiaa on ilmennyt jonkin verran rodun kotimaassa. Suomessa tutkitut koirat ovat olleet terveitä.

Ruotsinlapinkoiralla on tuuhea ja näyttävä turkki - ja kaiken lisäksi se on myös helppohoitoinen. Säännöllinen harjaus riittää estämään takkuuntumisen eikä karvaan tartu ´puoli metsää´ kävelyllä. Turkki hylkii myös vettä ja lunta
  
 
 

Welcome